Tysk

Der er mange gode grunde til at lære tysk. Tysk tales af ca. 100 mio. mennesker fordelt på flere lande i Centraleuropa. Danmark er tæt knyttet til Tyskland både kulturelt og økonomisk. Berlin og Hamburg er kulturelle kraftcentre, og Tyskland er Danmarks største handelspartner. Derfor kan du få god brug for at kende tysk sprog, kultur, historie op politik. Vi træner mundtlig og skriftlig sprogfærdighed ved at tale tysk, lytte til tysk – talt af tyskere – og ved at læse tekster og skrive om dem. Emnerne for tekstlæsningen kan fx være det moderne liv, identitet, indre og ydre rejser, storbyen, livets gang i det delte og det genforenede Tyskland, men også om Tyskland før 1945.

I tysk indgår der tre hovedområder, nemlig det kommunikative, det kulturelt historiske og det kunstneriske.

Det betyder at vi fx læser om murens fald, om 50’erne og andre interessante perioder som de ’brølende tyvere’ eller begyndelsen af 1800-tallet hvor Brødrene Grimm indsamlede og udgav folkeeventyr, og hvor de romantiske kunstnere udfoldede deres tanker og ideer i store og små værker. Billeder og billedfortolkning indgår som et vigtigt element i arbejdet med de forskellige emner.

Men vi læser også krimier, noveller, digte og aviser. Vi ser film om historiske og nutidige begivenheder fortalt af tyske instruktører.

Det skriftlige arbejde hænger nøje sammen med de emner, vi arbejder med i undervisningen. Det kan tage form af manuskripter til videoindslag, it-baserede øvelser, oversættelser, analyser, fortolkninger, nyhedsreportager og meget andet.

På Marselisborg Gymnasium kan du vælge tysk som fortsættersprog. Du kan have faget på B-niveau i to år, og derefter har du mulighed for at løfte faget til A-niveau, så du i alt har tysk i 3 år.
Du kan også have tysk som studieretningsfag. Det betyder at du har faget på A-niveau i alle tre år.

Fagsekretær

Inge Anne Bækgaard Junker
Lektor
IJ
ij@mgym.dk